Eredmények

Döntő eredmények

Döntős csapatok

Az MNB – BME együttműködés keretében zöld mobilbanki funkciókat terveztek a jövő fejlesztői

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködése keretében harmadik alkalommal rendezték meg a „Bank to the Future” Design Sprint hallgatói ötletversenyt. A versenyen a hallgatói csapatoknak olyan mobilbanki alkalmazásokba építhető funkciókat kellett tervezniük, amelyek a fenntarthatóság és a zöld pénzügyek fejlesztését célozzák a banki ügyfelek körében. A verseny döntőjére 2022. április 12-én került sor a BME és az MNB szakértőiből álló zsűri részvételével.

Az MNB és a BME közötti együttműködés keretében meghirdetett harmadik „Bank to the Future” Design Sprint verseny 2022. márciusában indult, kétfordulós formában. Az ötletverseny keretében a BME hallgatóiból álló 3-4 fős csapatoknak egy fiktív kereskedelmi bank mobilbanki applikációját kellett kiegészíteniük a zöld pénzügyeket és a fenntarthatóságot támogató funkciókkal. A versenyen résztvevő csapatok feladata a funkciók részletes megtervezése és a kapcsolódó felhasználói felület kialakítása volt egy kattintható prototípus formájában.

A versenyre történő regisztrációt követően az első forduló során a több mint 20 csapat versenyzői egy online kvíz sikeres teljesítésével tölthették fel ötletpályázataikat. A benyújtott pályázatok közül a BME és az MNB szakértőiből álló szakmai bíráló bizottság választotta ki a legjobb munkákat beküldő, így a döntőbe továbbjutó nyolc csapatot.

A prototípusok tervezését megelőzően a döntős csapatok részt vettek egy intenzív, interaktív képzésen április 8-án, ahol a perszónaalkotás és storyboarding mellett UX tervezési és pitchvideó készítési ismereteket sajátíthattak el. Ezt követően 48 óra állt a csapatok rendelkezésére, hogy kidolgozzák a javasolt új funkciókat, megtervezzék és kialakítsák a kapcsolódó felhasználói felületeket. A csapatok feladata volt továbbá egy, a menüpont működését demonstráló videó és egy bemutató prezentációs videó elkészítése a döntőt megelőzően.

A döntőre 2022. április 12-én online módon, a csapatok és a szakmai zsűri interaktív részvételével került sor, ahol minden csapat a korábban elkészített videóval mutatta be ötletét, majd a zsűri kérdéseire válaszoltak. Az eseményt Szombati Anikó, az MNB Digitalizációért és FinTech szektor fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgatója, a zsűri elnöke nyitotta meg. A zsűriben rajta kívül Dr. Danyi Pál, a BME GTK Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék egyetemi docense, Kim Donát, az MNB Fenntartható pénzügyi elemzési osztályának osztályvezetője és Szabó Bálint, a BME GTK Ergonómia és Pszichológia Tanszék egyetemi tanársegédje vettek részt.

A verseny fődíját, 2 millió forintot, a zsűri által legjobbnak ítélt ötlettel a „Green Bandits” csapat nyerte, míg az 1 millió forintos különdíjat a „greenPeace” csapat kapta. A fődíj és a különdíj mellett tematikus díjak is kiosztásra kerültek. A Kreatív csapat díjat a „Pénzáram” csapata, a Zöld innováció díjat a „Money Heist” csapata, a Legjobb prezentáció díjat a „Mechatronics” csapata, az Alkalmazott UX díjat pedig a „STEB” csapata kapta.